Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van nancy  nancy: Tsjechische keuken 

Tsjechie.nl - Tsjechische keuken

Meer columns van nancy...

Woon alweer 13 jaar in Tsjechië, maar kan de Tsjechische knoedels maar niet lekker vinden. Ook het warme eten om 11 uur 's ochtends lijkt niet te wennen, al zullen we er toch een beetje naar toe moeten, nu Rob naar school gaat. Hier krijgt hij 3 maaltijden per dag, waarvan de warme maaltijd om half 12. Om dan om 18.00 uur weer een warme maaltijd op tafel te zetten….

Ik moet toegeven dat er de laatste jaren veel veranderd is, er wordt veel meer salade gegeten en ook de gekookte groenten doet langzaam haar intrede, al ziet men gekookte groenten vaak als een vervanging van het vlees en niet als onderdeel van de maaltijd. De traditionele Tsjechische keuken is rijk aan vlees en vetten, al is er een verschuiving naar gezondere maaltijden zichtbaar. Bovendien doen de Tsjechische knoedels aan calorieën niet  onder aan de Italiaanse gnocchi.

Het is geen nostalgie, maar ik hoop dat de Tsjechische keuken standhoudt, want het is toch een onderdeel van de Tsjechische levenswijze. Maar ook hier zie je steeds vaker cheeseburger, chicken wings, sushi, pizza of spaghetti op de menukaart staan.

De maaltijd begint vaak met soep, het meest populair is de aardappelsoep, knoflooksoep, kippensoep met vermicelli, zuurkoolsoep of bouillonsoep met leverballetjes, deze laatste wordt bijna altijd gegeten op bruiloften. Erg lekker is de soep van verse of gedroogde paddestoelen, die nu gezocht worden in de bossen. Bijna iedere Tsjech weet welke paddestoelen je wel of niet kan gebruiken. Paddestoelen zoeken is een nationale volksport, voor je het weet doe je fanatiek mee. Ook ik loop met een mandje door de bossen te struinen om daarna de gevonden paddestoelen te drogen.

Het hoofdgerecht bestaat uit vlees en een bijlage, het meest geliefd is kip, varkensvlees en rundvlees vaak met een of meerdere sauzen. Een fenomeen in de Tsjechische keuken is die saus, vaak met slagroom, zure room of melk, die een typische smaak geeft aan het hoofdgerecht. Rundvlees met tomatensaus of dillesaus, Svickova –ossenhaas, met roomsaus, wordt vaak op bruiloften gegeten. Zelf vind ik het heel veel saus met af en toe een verdwaald stukje vlees. Het bord goed recht houden anders druipt de saus er aan alle kanten af. Niet weg te denken zijn de witte en rode kool aan de rand van je bord, steeds vaker vervangen door een beetje tomaat, komkommer en sla.

Er wordt steeds meer vis gegeten, naast de karper met kerst vind je in de zomermaanden de makreel terug op de bbq en erg lekker is natuurlijk de forel. Veel wordt er met aardappelen gevarieerd, maaltijden hebben aardappelen als basis, typisch zijn de bramboracky of de bramborove placky, aardappelkoeken.Maar typisch Tsjechisch, dat zijn de knoedels, de Tsjechische keuken zonder de brood of aardappel knoedel is moeilijk voor te stellen. Er zijn vele soorten en maten. Brood, aardappel, spek, kwark knoedels of de zoete knoedels gevuld met fruit of jam. Lekkere toetjes zijn de palatschinken, pannenkoeken met fruit en/of ijs en slagroom, of een gebakje gevuld met noten, appels of jam, met slagroom en ijs.

Vele Tsjechische huishoudens hebben een groentetuintje, wat fruitbomen, een paar konijnen, soms een varkentje. Men is aardig zelfvoorzienend. Van het vele fruit maakt men niet alleen compote of jam, maar er wordt ook slivovice, calvados of perenlikeur gebrand. Erg lekker, maar heel veel en nauwkeurig werk, 2 jaar geleden hebben we ongeveer 50 liter gebrand en we zijn nog lang niet door onze voorraad heen, in tegenstelling tot onze buren. Dit jaar is het weer een goed fruitjaar, we hebben besloten om nu maar sap te gaan persen. Veel werk, maar het is allemaal erg lekker.

Vegetariërs hebben het nog steeds niet gemakkelijk, kijk in een willekeurig restaurant op de menukaart bij vegetarische gerechten en bestel een vleesloos gerecht, wat uiteindelijk ham, spek of salami blijkt te bevatten. Iedere toerist moet een keer een echte Bramborak proeven, of Tsjechische kool (zeli). Op tafel vind je vaak scherper gekruid eten met een grote hoeveelheid paprika, ui, knoflook en komijn of orgaanvlees als levertjes, zult, bloedworst, afhankelijk van het slachtseizoen. Dit eten vraagt een sterke maag en vele liters bier...
 
Tsjechisch bier, dat is een hoofdstuk op zich. Het is bewezen dat de Tsjechen jaarlijks het meeste van dit brouwsel drinken op de hele wereld. Tsjechen zijn bierkenners én liefhebbers. Maar vergeet vooral de wijnen niet, laat u uitnodigen in een van de vele wijnkelders in Moravië. Buiten ziet u alleen een ingang, maar binnen heeft u gegarandeerd een prettig verblijf met het proeven van verschillende soorten wijn, vaak vergezeld met veel folklore en gezang. U komt dan waarschijnlijk ook zingend naar buiten... voordat u uw weg vervolgt in het mooie Tsjechië.

Nancy

 


terug | home
Meer columns van nancy...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl