Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: dure decembermaand 

Tsjechie.nl - Dure decembermaand

Meer columns van radomir...

Dit jaar is het goed uitkijken met de bestedingen voor Sinterklaas en Kerstmis. Waarom, dat weten wij allemaal. “Geld maakt niet gelukkig,” zegt men. Maar als je het hebt, is het verdomd makkelijk om  boodschappen te doen en cadeautjes te kopen.

De Kerstmis staat voor de deur, ook in Tsjechië. Ondanks dat het volk minder kerkelijk is geworden, blijft Kerstmis toch nog een groot feest van samenzijn met familie en vrienden, lekker eten en drinken en cadeau’s geven bij de kerstboom, vooral aan de kinderen. Als u mij vraagt, wat is typisch en traditioneel Tsjechisch eten op Kerstavond, dan moet ik volmondig zeggen: Karper.

Tegenwoordig zijn andere gerechten ook in de mode. Naast kalkoen was runderhaas met slagroomsaus en knödels mijn favoriet. In het Tsjechisch vertaald Svíčková na smetaně. Het vlees is ontzettend mals,  lekker maar duur.

Zet eens vis op het menu. Karper met eenvoudige aardappelsalade, zoals wij die altijd thuis hadden op het platteland. De vishandel kan karper tegenwoordig schoongemaakt leveren. Wij haalden de karper een dag tevoren altijd levend. Het moest snel mee naar huis.

Thuis was de teil gevuld met water, waarin  de karper nog zijn laatste uurtjes kon zwemmen. Op de dag van Kerstavond ging hij voor de ‘bijl’ om het zo kersvers te kunnen verwerken.

Karpersoep

Van de kop en de staart wordt de soep gekookt, samen met ui, wortel, peterselie, selderij en peperkorrels. Wanneer het vlees zacht is, wordt deze afgehaald en in de soep teruggedaan.

Van de groente wordt ook de wortel in schijfjes in de soep gebruikt. Soep wordt voorzichtig gebonden, met de juiste hoeveelheid van lichte roux met een gefruit uitje.

Men voegt vlak voor het opdienen de croutons, gehakte verse peterselie en bieslook toe. Croutons kan men eventueel zelf maken: blokjes oud wit brood in boter knapperig bakken.

Schnitzels

Vlees in plakken zouten, peperen en met citroensap inwrijven. De schnitzels paneren. Dan  langzaam in een koekenpan bakken tot ze goudkleurig zijn.

Plattelands aardappelsalade

De gekookte vastkokers na het afkoelen in schijfjes snijden. Dressing: spekjes uitbakken in beetje reuzel, boter of olie, dan naar eigen smaak een beetje water met azijn, een gesnipperde uitje en suiker op smaak brengen.  De uitjes daarin paar minuten blancheren.

Laten afkoelen. Dan over de aardappelen gieten, voorzichtig omscheppen.  De salade kan men eventueel verrijken met gesnipperde augurk, doperwtjes en hard gekookt ei. Een zoete compote en witte wijn er bij.

Het diner kan beginnen…

Radomír



terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl